Alfred Nobels Karlskoga
Karlskoga kommun ligger i Värmland men tillhör Örebro län. Vi har ett naturskönt läge vid sjön Möckeln. Geografiskt ligger vi strategiskt med Stockholm, Göteborg och Oslo inom en radie av 30 mil.
Centralorten Karlskoga är en grön stad med natursköna omgivningar där miljön ligger högt upp på agendan. Här bor idag 30 485 personer. I kommunen finns även mindre samhällen som Granbergsdal, Linnebäck och Immetorp.
Att leva här
I Karlskoga kommun är det bra att leva och bo för alla åldrar; vi har bra service och omsorg för barn och äldre samt goda möjligheter till utbildning och arbete.
Det goda friluftslivet
Vare sig du är älskare av fiske, badliv, skidåkning eller bara att lufsa i skogen lär du lätt kunna hitta ditt eget paradis i våra underbara naturomgivningar. På gångavstånd från centrum finns det mesta man kan önska.
I Karlskoga kommun erbjuder vi en stimulerande arbetsmiljö
Här får du även goda möjligheter till personlig utveckling och vidareutbildning. Vi arbetar för att alla våra pedagoger ska ha en god IT- och bedömningskompetens.
Helhetstänk kring det livslånga lärandet
Karlskoga kommun arbetar utifrån en gemensam organisation och ett helhetstänk kring det livslånga lärandet från förskola till vuxenutbildning. Genom att skapa en långsiktig och hållbar skolutveckling med en röd tråd genom hela skolgången ges barn och elever goda möjligheter att prestera bra och utvecklas så långt som möjligt. Grunden för detta ligger i en gemensam skolförvaltning för alla skolformer samt gemensamma politiska prioriteringar inom skolans område.
Utveckling skapas tillsammans
Grundsynen i Karlskoga är att god skolutveckling skapas tillsammans och att en bra skola kräver engagerade medarbetare som med mod och initiativförmåga kan vara med och utveckla verksamheten. Genom kollegialt lärande på alla nivåer delar medarbetarna med sig av sina kunskaper och erfarenheter och det är naturligt att dela på arbetsuppgifter utifrån det som bäst behövs för verksamheten.
Vetenskaplig grund
En bra skola grundas i aktuell forskning, och som stöd till det egna arbetet samarbetar kommunen med närliggande universitet och högskolor, bland annat Örebro universitet (ÖRU) och Karlstads universitet (KAU). Tillsammans med ÖRU är Karlskoga aktiva i regionalt utvecklingscentrum som bland annat anordnar kompetensutveckling för skolledare och didaktiska nätverk. Tillsammans med KAU delar man en forskartjänst som arbetar som vetenskapligt stöd i kommunen.
Karlskoga har också en kommundoktorand inom NO-ämnen/teknik. Gymnasieskolan är en del av övningsskoleverksamheten och övriga delar av skolan planeras att gå in i samma samverkan med ÖRU.
Skolan i samhället
Karlskoga kommun arbetar utifrån att skolans roll i ett hållbart samhälle är mycket central.
- Vårt ansvar är att utbilda våra barn och ungdomar till goda samhällsmedborgare som tar ansvar för både sig själva, sin omgivning och vår framtid. Det är i förskolan och skolan vi introducerar det inkluderande samhället – en plats där vi alla är viktiga och får möjlighet att lyckas, säger skolchef Jan Strid.
Samarbetet med det lokala näringslivet och föreningslivet är en viktig del i skolans arbete och sker i alla årskurser i grundskolan och inom flera av programmen på gymnasiet.
I Karlskoga finns också Yrkeshögskolan där utbildningen planeras och startas tillsammans med näringslivet och en fjärdedel av utbildningstiden genomförs på företag.
Naturvetenskap och teknik
I Karlskoga finns en stark tradition av naturvetenskap och en högteknologisk industri på internationell toppnivå. ”FramKaNT- Framtidens Karlskoga Naturvetenskap Teknik” är ett förhållningssätt som genomsyrar all utbildning. Redan i förskolan spelar dessa ämnen en viktig roll och barnens intresse och nyfikenhet stärks genom upplevelser och experiment som vävs in i verksamheten med stöd av experimentlådor.
Från förskoleklass till årskurs sex arbetar eleverna med NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) som är ett koncept med sammanhållna lektioner utifrån olika teman. Gymnasieskolan är certifierad som ett lokalt Teknikcollege.
Barnrättskommun
Karlskoga är en av fem kommuner i UNICEF Sveriges pilotprojekt Barnrättskommun. Det innebär att kommunen gjort ett åtagande med utgångspunkt i barnkonventionen där målsättningen är att alla medarbetare känner till barnets rättigheter och tar dessa i beaktande i sitt arbete.
Överenskommelsen pågår fram till 2019 och målsättningen är att kommunen under den perioden ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa samverkansmöjligheter mellan kommun, föreningar och företag.
- Detta ger oss goda möjligheter att öka kunskapen och stärka och utveckla det lokala arbetet med barnkonventionen. Då barnkonventionen förväntas bli lag år 2020 ger arbetet med barnrättskommun oss en möjlighet till förberedelse. Barn har rätt – redan nu, men som lag tydliggörs rättigheterna ytterligare, säger Jan Strid.
0586-610 00
kommun@karlskoga.se
691 83 Karlskoga
karlskoga.se