Vackra Ragunda
Ragunda kommun är belägen i den östra delen av Jämtland - mellan hav och fjäll, mittemellan Östersund och Sundsvall.
Landskapet är slående vackert med djupa dalar, höga berg och öppna landskap. Vildhussens verk med Döda fallet samt den thailändska paviljongen i Utanede är några av våra kända turistattraktioner.
I kommunen bor ungefär 5 500 personer, koncentrerade kring de tre tätorterna Bispgården, Hammarstrand och Stugun.
Hammarstrand
Hammarstrand är Ragunda kommuns centralort, vackert belägen vid Vättaberget och Indalsälven. Man behöver inte ofta lämna Hammarstrand, för här hittar man det mesta av service man kan behöva.
Vi är inte fler än att alla känner alla i stor utsträckning. Det skapar en känsla av trygghet och närhet. Vi bryr oss om varandra.
I kommunen är avståndet till beslutsfattare och samhällsservice kort och köer vet vi knappt vad det är. Välkommen till oss!
Flytta hit
Vi välkomnar fler människor att flytta till vår kommun, som sträcker sig 90 km från väst till öst och ca 50 km från nord till syd med en total yta på 2.527 kvadratkilometer.
Vi är bara ca 2 personer per kvadratkilometer - så det finns plats för fler!
Vi brukar säga att alla vägar leder hit. Till Stockholm i söder är det ca 40 mil, lika långt är det till Skellefteå norrut. Östersund och Sundsvall är de närmaste städerna. Närmaste stora stad är Trondheim i Norge.
Livskvalitet
I Ragunda vill vi att våra invånare ska bo och leva i en trivsam och trygg miljö.
I Ragunda kommun är förutsättningarna för ett gott liv bra om du uppskattar spännande och vacker natur, goda möjligheter till utbildning för dina barn samt utmärkt boende.
I vår kommun är avstånden små och vi har nära till skog, älv, slående utsikter och landskapsidyll.
Förskola & fritidshem
Ragunda kommun erbjuder dig en trygg och inspirerande miljö där du får möjlighet att lära, växa och utvecklas.
Alla kommunens förskolor och fritidshem har nära till naturen som nyttjas flitigt som hjälp i barnens utveckling samt för lek och utflykter.
Här arbetar pedagoger som kan lyssna, uppmuntra och utmana barnen att utvecklas mot sina mål. Vill du bli en av oss?
Grundskola
Vi erbjuder minst F-6 grundskola på alla våra tre tätorter.
Våra fyra grundskolor är Anders-Olofskolan för åk 6-9 i centrala Hammarstrand, Kullstaskolan för åk F-2 och 3-5 (med fritids) i Hammarstrand, Järåskolan för F-6 (med fritids) i Bispgården samt Hansåkerskolan för 1-9 (med fritids och integrerad sexårsverksamhet) i Stugun.
Åsa Häggström, lärare på Kullstaskolan, om hur det är att arbeta i Hammarstrand:
– Det bästa är att vi trivs så bra med varandra, både vuxna och barn och att naturen är nära inpå med många olika alternativ till aktiviteter. Barnen har mycket att syssla med på rasterna.
Barnen kan spela fotboll, åka skidor och skridskor, och i Skolskogen bredvid kan barnen snickra och leka.
Skapande Skola
Ragunda kommuns grundskolor samarbetar med Ragunda Kulturskola med syftet att låta alla kommunens elever komma i kontakt med deras kulturverksamhet i någon form. Det kan ske via t ex. klassorkestrar, musikalproduktioner, luciatåg, skolbio eller liknande.
Kulturskolan medverkar också i olikaprojekt i olika ämnen som bedrivs på de olika skolorna och har tät kontakt med lärarna i grundskolan. Tillsammans har vi kommit överens om att arbeta med temat "Gränser".
Gymnasium
Vår gymnasieverksamhet sker via Jämtlands Gymnasieförbund, som är det gemensamma namnet för de kommunala gymnasieskolorna, gymnasiesärskolan samt viss vuxenutbildning i Bräcke, Krokom, Ragunda, Åre och Östersund.
Vi är väldigt stolta över vårt teknikcollege i Bispgården med 16 certifierade utbildningsplatser.
Skolkören
Skolkören är en kampanj vars syfte är att lyfta skolan och läraryrket. Tillsammans vill vi – alla regionens kommuner, Region Jämtland Härjedalen och Jämtlands gymnasium – bidra till att nyansera bilden av att jobba i skolan, skapa ett intresse och på så sätt underlätta rekrytering.
Kampanjnamnet ”Skolkören” anspelar på att vi är många som gemensamt höjer våra röster och hyllar skolan.
Genom att rikta ljuset mot allt positivt som finns inom skolan vill vi bygga stolthet bland de medarbetare som redan i dag gör ett bra jobb inom förskola och skola. Vi vill också skapa ett intresse hos andra att börja jobba som lärare.
Läs mer om Skolkören
Vad säger Maria Wallin, lärare för årskurs fem på Anders Olofskolan i Hammarstrand, om den digitala utvecklingen i skolan? Ta reda på det här
Kullstaskolan i Hammarstrand är en schysst arbetsplats. Här har arbetet för att förebygga mobbning gett resultat och skolans trygghetsgrupp har inte haft ett enda fall att hantera på ett och ett halvt år. Läs hela artikeln här
Det finns många fördelar med att arbeta som lärare
i Jämtland Härjedalen. Flytta hit och...
...Få mer tid. Här slösar vi inte tid i bilköer. Vardagslogistiken är enkel och smidig. Många skolor har också färre elever per klass vilket ger dig mer tid med varje individ.
...Skaffa dig valmöjligheter. Här finns en av landets minsta skolor – Bruksvallarnas skola med fem elever och Jämtlands Gymnasium med närmare 3000 elever. Och allt däremellan. Vad passar dig?
....Lev och arbeta nära naturen. Här är det aldrig långt till lugnet i skogen och på fjället. Det finns dessutom stora möjligheter att använda naturen som extra klassrum.
...Njut av en rik fritid. Här finns fantastiska möjligheter till sport och friluftsliv men också ett rikt utbud av mat, musik och kultur.
Skolutvecklingsarbete
Ragunda kommun deltar i en satsning från Skolverket som går under namnet Nyanländas lärande. Syftet är att stärka grundskolornas utvecklingsarbete och att de nyanlända eleverna ska nå högre måluppfyllelse. Insatserna förväntas även leda till ökad måluppfyllelse för hela skolverksamheten då t ex arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet är en central del i satsningen på Ragunda.
Ragunda kommuns grundskolor är först ut i Sverige att tillsammans med MiUn arbeta processinriktat för att hitta former för ett fungerande och bra kvalitetsarbete. Processtödet innebär att en person från Mittuniversitetet, Marina Nord-Öberg följer kommunen under en hel årshjulscykel – från ”ax till limpa” för att få till ett fungerande och bra kvalitetsarbete.
- Grundskolorna gör jobbet men Marina handleder och ger tips på bra arbetssätt säger Tomas Blom som är projektledare i Ragunda kommun och samordnar arbetet.
Det processinriktade arbetssättet har väckt uppmärksamhet nationellt då Ragunda kommun är först ut i Sverige med detta. Tomas Blom är därför inbjuden att delta i en dialog kring praktiknära skolforskning och samarbetsformer där Mittuniversitetet och Regeringskansliet deltar och har uttryckt önskemål om att få veta mer om arbetet i Ragunda.
En annan del i att stärka grundskolorna är att utbilda diplomerade skolcoacher där deras uppgift kommer, bland annat, vara att coacha lärare för att de ska kunna arbeta effektivt med coachande samtal med eleverna. Utbildningen genomförs av Skolcoacherna AB och är upphandlad av Skolverket. Insatsen ingår i Skolverkets satsning med namnet Nyanländas lärande som Ragunda har fått ta del av.
- Vi har mycket på gång nu och vi hoppas att vi hittar arbetssätt som kan ge ett bättre resultat för våra elever och samtidigt stärka våra lärare i deras arbete säger Maria Renvall, skolchef i Ragunda kommun.
Är du pedagog, rektor eller studie- och yrkesvägledare och är intresserad av ett arbete i Ragunda kommun? Kolla in våra lediga jobb
0696-68 20 00
Centralgatan 15 i Hammarstrand